3 окт. / 2016

Разлика между Аналогова и IP камера за видеонаблюдение
Аналоговото видеонаблюдение е известно под името CCTV (closed-circuit television). Картината се предава по коаксиален кабел, свързващ камерата и записващото устройство. Стандартно, картината се изобразява на монитор, свързан със записващо устройство.

Разделителната способност на аналоговите камери за видеонаблюдение се измерва в хоризонтални телевизионни линии – стандартно 480 TVL, 540 TVL, 700 TVL, 800 TVL, 900 TVL и 1000 TVL. Разнообразието по други параметри е голямо: куполни, раменни, пластмасови или метални, с фиксиран или варифокален обектив, със или без инфрачервена подсветка.

В аналогова система за видеонаблюдение, видеорекордера – DVR (може да e съответно 4-, 8-, 16- и 32- канален) е важно устройство и без него потребителят не може да има директен достъп до отделните камери за видеонаблюдение.

След получаване на аналогов видео сигнал от камерите, DVR-а преобразува аналоговия сигнал в цифров, компресира, след което съхранява компресирано видео на твърди дискове. Освен това, DVR има различни режими на запис, включително пълно работно време, график, детекция на движение и алармено събитие. DVR-а може да се свърже с мрежата чрез RJ45 интерфейс.

Когато се разпространява по интернет, видеото за всички камери се предава като един поток (един IP адрес). Следователно, не е много ефективен. Аналоговите продукти са най-бюджетното решение за изграждане на системи за видеонаблюдение, но технологията е вече почти излязла от употреба.

Аналогова или IP камера за видеонаблюдение

IP камера за видеонаблюдение

IP (Internet Protocol) камерата осигурява по-високо качество на изображенията с мегапикселна резолюция 1.0 MP, 2.0 MP, 3.0 MP, 5.0 MP, 6.0 МР, 8.0 MP и има вградени процесор, сензор за изображения и IR филтър, който помага да заснемате чисти изображения с вярно възпроизвеждане на цветовете.

IP камерата разполага с детектор за движение, който позволява на потребителя да се информира за подозрителни действия около наблюдаваните области. Като се комбинира това със сложните режими на запис и с възможността за уведомяване със съобщение или имейл, ще получите бдителна охрана, която се грижи за сигурността на вашия дом или бизнес денонощно.

Оторизираните потребители могат да получат достъп до IP камера от всяка точка на света чрез интернет, да гледат видео на живо или записани кадри чрез компютър, смартфон или таблет. Стандартната IP камера включва захранващ кабел и един Ethernet (RJ45) порт, като някои мултифункционални камери имат по-богат интерфейс, включващ аудио вход /изход, алармен вход /изход, слот за Micro-SD карта или BNC изход. Преди монтаж е много важно да се избере подходящата IP камера според инсталационната среда:

• Раменна камера – предоставя възможност за наблюдение от по-голямо разстояние;
• Куполна камера – с компактен размер и естетичен дизайн, което позволява лесно да се слее с вашия интериор;
• Камера Fisheye/панорамна гледка – осигурява панорамна гледка на вашия район на 180° или 360°;
• Пластмасова – за вътрешна употреба или метална – вандалоустойчива;
• С фиксиран или варифокален обектив – решаващо значение за ъгъла на виждане на камерата и съответно за размера на наблюдаваното пространство;
• PTZ куполна камера – идеален избор за наблюдение на голяма площ, потребителят има възможност да следи и да се фокусира върху детайлите.

За разлика от аналоговата система, IP камерата сама улавя изображенията, веднага ги преобразува в цифров сигнал, компресира ги с H.264 формат, след което ги излъчва по мрежата. По отношение качеството на изображението – IP камерата осигурява много по-високо качество на картината и кристално ясни изображения с по-висока разделителна способност.

Мрежовият видеорекордер – NVR служи за да записва видео и да управлява IP камери, като основната разлика е, че видеозаписите са цифрови и NVR-а не трябва да компресира видеото.